mandag 19. oktober 2009

Gi oss en kapitalist som næringsminister

Sylvia Brustad ønsker seg over i privat næringsliv etter et halvt liv som politisk broiler. Det er sandelig på tide at Brustad. Nå kan hun endelig få se hva hvilke statlige regler og rapporteringsplikter næringslivet sliter med. Mye tyder dessverre på at Stoltenberg nok en gang velger en politisk broiler uten næringslivserfaring til den viktige jobben som næringsminister.

Problemet med dagens politikere er ikke at de mangler visjoner. Men at de egenlig ikke vet hva de holder på med. At Sylvia Brustad nå ønsker seg en jobb hvor det skapes verdier har jeg ikke noe i mot. Det jeg derimot synes er synd er at det i altfor liten grad rekrutteres politikere og særlig statsråder fra det private næringsliv.

Jeg tror på norsk politikk og norsk næringsliv ville hatt godt av en næringsminister som kommer fra for eksempel handel- og servicenæringen eller finansnæringen for den saks skyld. Da ville vi fått en minister som faktisk jobbet for norsk næringsliv og ikke mot det, slik de rødgrønne har gjort i fire år.

Skjemaveldet koster norsk næringsliv 60 milliarder kroner hvert eneste år. Små og mellomstore bedrifter som sliter med å få budsjettene til å gå opp må legge beslag på betydelige ressurser for å levere skjemaer og rapporter til offentlige myndigheter til strengt fastsatte frister.

EUs mål er å redusere regel- og skjemabelastningen med 25 prosent innen 2012. Norge burde ikke være dårligere. Jeg håper vi nå kan få en næringsminister som kan sette seg de samme målene; før neste stortingsvalg skal hvert fjerde skjema bort.

En fersk undersøkelse viser at Norge er det 10. beste landet i verden å drive næring i. Iløpet av de fire siste årene har Norge rast fem plasser på rankingen. De siste årene har vi også sett flere store norske industribedrifter flytte produksjonen ut av landet. Samtlige skylder på for dårlige konkurransemessige rammevilkår.

Jeg kunne tenkt meg en næringsminister med erfaring fra kanskje en liten familiebedrift, som kjenner hvor skoen tråkker. Det ville vært sunt for norsk næringsliv.

Det verste som kan skje, og som mest sansynlig vil skje i dag er at Stoltenberg plukker ut nok en partitro politisk broiler, uten næringslivserfaring til den viktige jobben for de som hver dag bidrar til verdiskapning og inntekter til statskassa – norsk næringsliv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar