onsdag 7. oktober 2009

Langt mellom liv og lære i regjeringen

Den sittende regjeringen har i fire år drevet klappjakt på privatpersoner og småfirmaer som har flyttet sine verdier til såkalte skatteparadiser. Men nå når halvstatlige Telenor registrerer sitt nye mobilselskap på et av de mest kjente skatteparadisene, Bermuda, er det tydeligvis greit for regjeringen.

Mandag kom nyheten om at Telenor og rusiske Alfa oppretter et nytt mobilteleselskap VimpelCom. Selskapet skal ha hovedkontor i Nederland, men registreres i skatte-lukrative Bermuda.

Merkelig blir det når staten og næringsminister Sylvia Brustad, som i fire år har forsøkt å bekjempe skatteparadisene, sitter musestille og ser på at Telenor registrerer et av sine firma på Bermuda. Staten er tråss alt storaksjonær i Telenor. Det er altså langt mellom liv og lære i den rødgrønne leiren. Tør jeg minne Brustad om at det kun er få måneder siden hennes regjeringspartner Erik Solheim lovet å utrydde skatteparadisene på et år.

Veldig spesielt er det at finansminister Kristin Halvorsen, som vær gang hun lukter en god nyhetssak slipper alt hun har i hendene for å komme seg foran kamera, nå i to dager har nektet å kommentere sak.

Personlig har jeg ikke noe mot skatteparadiser eller skattetrøtte enkeltpersoner eller firmaer som etablerer seg på attraktive øysamfunn. Jeg mener det er legitimt å si at man er lei av å betale skyhøye skatter til Norge og dermed flytte eller registrere virksomhet i annet land. På lik linje som land må få konkurrere om å ha de laveste skattene og avgiftene. Eller minst restriksjoner for den saks skyld.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar